Каталог товарів

Керамзит – виробництво, характеристики і застосування

Керамзит – популярний будівельний матеріал, який відрізняється легкістю і пористістю, звуко і теплоізоляцією. Тому частенько його використовують для монтажу стягувань.

Процес виготовлення керамзиту

Назва матеріалу з грецької мови переводиться як обпалена глина, що вказує на особливості виробництва. Керамзитові кульки отримують в результаті випалення глини в спеціальних печах. Висота такої конструкції досягає 70 метрів, а діаметр може варіюватися від 2 до 5 метрів. Такий величезний барабан розташовується під певним ухилом. Підготовлений напівфабрикат засипається всередину і скачується до нижньої частини конструкції, де і розташовано джерело спалювання палива.
Процес випалення займає близько 45 хвилин. Якщо сировина нижчої якості, виробники використовують складніші конструкції так звані двох барабанні печі.

Процес виготовлення керамзиту Керамзитові кульки – популярний будівельний матеріал

Сфери застосування

Керамзитові кульки – популярний будівельний матеріал і використовуються у багатьох сферах будівництва і домашнього господарства :

  • квітникарство;
  • гідропоніка;
  • ландшафтний дизайн;
  • облаштування тераріумів;
  • підготовка стягування.

Садівники часто використовують легкі керамзитові кульки для посадки рослин. А присадибні ділянки набувають нового сучасного вигляду з хитромудрими покриттями, створеними ландшафтними дизайнерами за допомогою керамзиту. Найбільш поширеною є фракція діаметром від 5 до 20 мм.
Таке різнобічне використання цього будматеріалу обгрунтоване на перевагах і вигідних характеристиках, які характерні для нього. Низька ціна разом з міцністю та екологічною чистотою керамзиту дозволяє йому конкурувати з сучасними складовими. Міцність фракцій робить його популярним і надійним матеріалом у сфері будівництва.

Конструкції з керамзитових кульок відрізняються наступними якостями:

  • надійність і міцність;
  • стійкість до перепадів температур;
  • морозостійкість;
  • стійкість до негативних дій хімічних речовин;
  • чистота;
  • висока якість;
  • вигідна цінова категорія.

Враховуючи такі вигідні характеристики, не дивно, що виробництво цього будматеріалу розвивається у більш ніж 50 країнах. Щорічно на 270 заводах по виробництву будівельної сировини робиться 73 млн м3 товарів, в яких керамзит є складовим елементом.

У сфері будівництва керамзитові кульки найчастіше застосовують як матеріал утеплювач для підлоги, підвальних приміщень, перекриттів, а також для організації дренажного шару і монтажу теплоізоляції. І також з використанням керамзитових фракцій відбувається установка дренажного шару для дорожнього покриття на грунтах з підвищеним рівнем вологості.

Монтаж стягування підлоги з використанням керамзитового композиту

Вибираючи варіанти організації заливки підлоги, слід врахувати функціонально призначення приміщення, а також особливості та характеристики основи. Є два найбільш популярних способів установки стягування під підлогове покриття.

Керамзитові кульки найчастіше застосовують як матеріал утеплювач для підлоги Монтаж стягування підлоги з використанням керамзитового композиту Стяжка

Спосіб №1

Для нанесення рівного шару суміші заздалегідь слід встановити маяки. Далі на горизонтальну поверхню викладається сухий керамзитовий композит. Пласт має бути на 25 мм нижче, ніж рівень стягування. Шар потрібно буде розрівняти рівнем, щоб уникнути великих нерівностей.
Для того, щоб усі частки стали суцільним міцним пластом, їх поливають рідким цементним розчином – «молочком». Така плівка запобігає просіданню і захищає від вологи. Протягом доби підготовлена подушка висихає і тільки потім можна приступати до завершуючого етапу.
Така конструкція дозволяє заощадити на матеріалах для стягування, а також значно полегшити загальну вагу полотна. На основу рекомендується розташувати армуючу сітку і покрити цементно-піщаним розчином, вирівнявши по маяках. Поверхня повинна просохнути. В середньому для цього вимагається 2-4 дні.

Спосіб №2

Другий варіант також припускає установку маяків, якщо необхідно отримати рівну поверхню необхідної висоти. Якщо ви вибрали цей спосіб, важливо не забути встановити армуючу сітку на поверхні перед заливкою підлоги.
Для стягування готується суміш з керамзиту, цементу, піску і води, або вже готової цементно-піщаної суміші та води. За допомогою бетономішалки перемішати суміш до однорідної консистенції. Залити на поверхню і розрівняти відповідно до встановлених раніше маяків. Тривалість висихання залежить від товщини шару і рівня вологості.

Рекомендовані пропорції:

  • 3 відра керамзиту;
  • 3 відра піску;
  • 1 відро цементу-400 (0,5 мішка);
  • Вода (залежить від необхідної густини розчину).

На таке стягування можна встановлювати будь-яке підлогове покриття, починаючи від паркету і закінчуючи кахельною плиткою.

Сухе стягування

Виконання сухого керамзитового стягування має досить переваг порівняно з аналогічними рідкими розчинами. Таке покриття витримує масивні навантаження до 500 кг на метр квадратний. Цілісність покриття ідеальна, відсутні щонайменші тріщини та сколи. Незначне навантаження на перекриття. Такий шар не викликає алергічних реакцій, не має у своєму складі шкідливих хімічних речовин.
Завдяки такому стягуванню поли завжди залишатиметься теплим навіть без установки додаткових матеріалів. Роботи по монтажу не вимагають витрат часу. І, що важливо, обійдеться такий вид стягування значно дешевше порівняно з іншими варіантами.

 

 


Доступные стройматериалы